Dünya’nın en çok kullanılan uygulamalarından olan WhatsApp, 8 Şubat da uygulamaya alacağı gizlilik sözleşmesi ile dikkatleri üzerine çekti. Peki WhatsApp’a alternatif olarak ne kullanılacak? Telegram WhatsApp’a alternatif olabilecek mi? Telegram nedir? Telegram nasıl yüklenir? İşte merak ettikleriniz…
WhatsApp’ın 8 Şubat’ da gizlilik sözleşmesi uygulayacağını duyurması büyük tepki uyandırdı. Kişisel bilgilerin Facebook üzerinden çok kolay ulaşılabileceğini düşünenler, alternatif yollar aramaya başladı. Telegram bu uygulamanın yerini alabilecek gibi gözüküyor. Peki telegram nasıl yüklenir?
Günümüze kadar hükümetlerde dahil olmak üzere üçüncü taraflara 0 bayt kullanıcı verisi sunduğunu ileri süren Telegram, kullanıcıların tüm kişisel bilgilerini yüzde yüz oranında koruduğunu belirtti. Telefonlarımıza çok kolay bir şekilde kurulum yapabileceğimiz belirtilirken, bilgisayarlar üzerinden de bu uygulama kullanılabilecek.
WhatsApp’ın telefonlardan silinmesiyle beraber Telegram uygulamasına olan rağbet de yükseldi. Bu noktada, Telegram’ın özellikleri, sahibi ve güvenli olup olmadığı gibi birçok konu merak edilmeye başlandı. Peki, Telegram nedir, kimin ve güvenli mi? Telegram nasıl kullanılır, nereden indirilir ve ücretli mi?
İşte, Telegram’ın sahibi, özellikleri ve diğer merak edilen soruların yanıtları;
TELEGRAM NEDİR VE SAHİBİ KİM?
Whatsapp’a rakip olarak kurulan anlık mesajlaşma uygulaması Telegram, her geçen gün kullanıcı sayısını artırıyor. Son dönemde Whatsapp’ın en büyük rakibi olarak ortaya çıkan ve şimdiden milyonlarca kullanıcı sayısına ulaşan Telegram, büyümesini her geçen gün sürdürerek, daha çok insana ulaşıyor. Rus programcısı Pavel Durov tarafından oluşturulan Telegram, çoklu platform desteği sunan, oldukça güvenli anlık sesli ve görüntülü mesajlaşma servisidir. Ağustos 2013’te kurulan Telegram ücretsiz olarak hem mobil hem de masaüstü sistemleri ile kullanıcılarına hizmet veriyor.
TELEGRAM’IN BAŞLICA ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
– Gizli sohbet imkanı sunar. Sunduğu teknoloji sayesinde Telegram bile mesajlarınızı göremez.
– Telefon numarası ile kayıt olunur. Ancak telefon numarası verilmeden kullanıcı adı ile görüşme yapılabilir.
– Bulut tabanlı mesajlaşma özelliği ile her platform saniyeler içerisinde karşınıza gelir, içerik eşleştirilir.
– Görüntülü ve sesli mesaj seçeneği vardır.
– Mesajın Telegram dahil, üçüncü taraflara iletilmesi engellidir.
– Kendini belirli bir süre sonra yok eden mesaj özelliği vardır. Bu mesajlar belirlenen sürenin bitiminde gönderici ve alıcı cihazlardan otomotik silinir.
– Son görülme özelliği kapatılabilir.
– Masaüstü uygulaması seçeneğiyle de kullanılabilir.
– Ekran görüntüsü alındığında karşıdaki kişiye bildirim gönderilir.
Haberleşme uygulaması olan Telegram, iOS cihazlara APP Store; Android cihazlara Google Play üzerinden ücretsiz bir şekilde indirilebilir.
Telegram uygulaması, WhatsApp ve Line gibi kitlesel pazar mesajlaşma uygulamalarından daha güvenlidir. Güvenliği zayıf bağlantılarda yüksek hızlı teslimat ve güvenilirlikle uyumlu hale getirmek için zamana göre test edilmiş algoritmalar üzerine inşa edilen MTProto protokolüne (açıklamaya ve gelişmiş SSS’ye bakın) dayanıyor. Protokolümüzün ve istemcilerimizin güvenliğini artırmak için sürekli olarak toplulukla çalışıyor.
TELEGRAM MASAÜSTÜ UYGULAMASI NASIL KULLANILIR?
Nikolai ve Pavel Durov tarafından geliştirilen bulut bazlı anlık şifreli mesajlaşma hizmeti artık masaüstü bilgisayarlarda da kullanılabilecek. Whatsapp’a rakip olarak 3 sene önce yayımlanan uygulama, Facebook’un Whatsapp’ı satın almasının ardından kimi internet kullanıcılarının tepkilerini yöneltmek amacıyla tercih edilerek ilk popülerliğini kazanmıştı.
Güvenlik anlamında şifreleme sisteminin kalitesiyle bilinen Telegram uygulaması Windows işletim sistemine sahip telefonlardaki güncellemenin ardından kişisel masaüstü bilgisayarlarda da web üzerinden kullanılabilecek. Uygulamayı Windows Store’dan indirmek mümkün.
Telegram ile Windows’ta grup sohbeti ve multimedya paylaşımı yapma özelliklerinin yanı sıra, rehbere kayıtlı maksimum 100 kişiye de yayın göndermeye imkân veriyor. Yazılım ayrıca, Windowsn 10’daki Cartona ve canlı kutucuk ile bütünleşik çalışabilmesinin avantajlarını da değerlendiriyor.
Böylelikle cihaz senkronizasyonu ya da değişimlerinde konuşmaların kaybolmasının önüne geçiliyor. Şifreleme uçtan uca yapıldığı güvenlik düzeyi de son derece yüksek.
Haber içinde neler var?
GÜNDEM
24 Eylül 2023SPOR
24 Eylül 2023GÜNDEM
24 Eylül 2023SPOR
24 Eylül 2023GÜNDEM
24 Eylül 2023GÜNDEM
24 Eylül 2023EKONOMİ
24 Eylül 2023